Dziś wymieniłem czujniki ABS z tyłu i dodałem czujniki.
Mam Asystenta II gen. Bajer dobry dla żony - do tej pory nie potrafi parkować tyłem :-)
Moduł z końcówką "G" od EOSA, ale zakodowany jako Touran.
Jedyne co mnie denerwuje, to że dla parkowania prostopadłego na MAXI DOT wyświetla samochodzik jak do parkowania równoległego.
Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?
Zwiń
X
-
a ja chwilowo zawiesiłem projekt i wróciłem do pierwszej pompy ABS
ani pompa z BE ani druga z Tourana która teoretycznie powinna ruszyć nie działają(nie przyjmują kodowania)
Zostaw komentarz:
-
-
I u mnie już także zawitał asystent II generacji, czy potrzebny raczej średnio patrząc na koszty poniesione ( pompa, czujniki, 2 moduły H i D no i nieszczęsne czujniki ABS ) ale efekt ciekawy jak auto samo parkuje pod marketem
. Patrząc statystycznie Bajer 10/10, użyteczność 4/10.
Zostaw komentarz:
-
-
Wymiana pompy
Operacja przeszczepu zakończona sukcesem. Nowa pompa ABS na pokładzie.
była 18 bajtowa
pompa 1K0 614 517 BD
sterownik 1K0 907 379 AD
jest 19 bajtowa
pompa 1K0 614 517 CP
sterownik 1K0 907 379 BE
Zakodowane HHC i XDS - działają świetnie. Sprawdziła się teoria, że wystarczy ostatni bajt zakodować 0 (w długim kodowaniu dodajemy na końcu 00)
[ Dodano: Sob 08 Wrz, 12 18:18 ]
Witam
Ze względów finansowych postanowiłem na razie uruchomić tylko PLA I gen (koszt wymiany czujników ABS w tylnych kołach jest trochę szalony - prawie 400PLN)
Mam sterownik 1T0919475H (ale w VCDS zgłasza się z końcówką J )
Kodowanie od Golf VI (kodowanie Superba nie przyjmuje - out of range)
Zrobiłem prowizorkę - przednie czujniki na taśmę klejącą i ........ zadziałało :-)
Octavka pieknie zaparkowała :-)
Ale jest jeden problem - nie mogę ustawić głośności i częstotliwości obydwu buzzerów. Ale pytanie już zadałem w dziale "problemy i usterki"
Zostaw komentarz:
-
-
spacewalker, a orientujesz sie jak odpalic silnik 2.0TFSI (CDLF ) z heblem od S3 ( 345/310 ) w aucie przedliftowym ( w ktorym wczesniej bylo TDI ) po najmniejszej lini oporu ?
Zostaw komentarz:
-
-
Sterownik od B6 / CC jest kodowany po SVM i nie zadziala w innym aucie niz Passat. Były 3 pompy z krótkim kodoaniem którke obsługuja Park Assistance i HHI. I one dzialałja. 3 szt montowałem w autach, 2 maja Park Asistanta, 3 tylko HHI. Przy wymianie pompy z HHI / park Assistance trzeba wymienic ESp Duo Sensor.
Agregaty tez się róznią dlatego odradzam kombinowanie z przekładką sterowników itp. czemu po prostu nie kupicie pompy która to pociagnie ?
Mowa o autach 2005-2007 czyli Prezed LIFT
Pomy takie były montowane w Touranach, Golfach itp. Wszystko się koduje i co wazne - dziala
Kolega Piotrek_Gdy dostał namiary co ma kupic. Nie pchajcie się w pompy z długim kodowaniem do aut przed liftowych kiedy mozna kupic odpowiednią pompe.
Zostaw komentarz:
-
-
misiek^wro, poszedł bym więc innym torem. Sprawdziłbym które pompy "przedliftowe" obsługiwały HHC, bo to jest podstawa.
Później trzeba by sprawdzić które sterowniki ABS były montowane w passatach z Park Assist. Po skrzyżowaniu dwóch list może się okazać, że jest jakiś sterownik, który podejdzie.
W tym przypadku chodzi głównie o sterownik. Pompa sama w sobie pewnie jest bez znaczenia.
Zostaw komentarz:
-
-
ged, insza sprawa to ze ja mam inne przewody - tj lustrzane sprzed FL. :twisted:
Zostaw komentarz:
-
-
Dokładnie tak jest jak mówisz - pompa i sterownik to jedno ciało. Dlatego czasem mówię pompa czasem sterowni abs. :lol:
Zostaw komentarz:
-
-
Jeżeli masz sterownik 19 bajt to bez problemów (policz i będziesz wiedział od razu), jeżeli masz sterownik 18 bajt to najprawdopodobniej będzie trzeba dodać bajt o wartości 0 na końcu.
Wstaw loga ze sterownika 03 ABS.
Zostaw komentarz:
-
-
ged, mozesz mi zdradzic, czy u mnie przejscie na pompe nowego typu z S3/R20 bedzie rowniez bezproblemowe ? Bo mnie tuner straszy, ze ABS moze swirowac ;/ Jesli trzeba, zrobie logi z obecnych sterownikow i bebechow
Zostaw komentarz:
-
-
kowaltom99, ale ja to robię w przed FLowym aucie :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
to są numery do FLZamieszczone przez piotrek_gdyale mówimy o aucie 2008 czyli przedliftowym?Zamieszczone przez kowaltom99pompa 1K0 614 517 CP
sterownik 1K0 907 379 BE
Zostaw komentarz:
-
-
ale mówimy o aucie 2008 czyli przedliftowym?Zamieszczone przez kowaltom99pompa 1K0 614 517 CP
sterownik 1K0 907 379 BE
Zostaw komentarz:
-
-
Musisz zwrócić uwagę na 2 numery (to sterownik jest ważniejszy nie pompa)Zamieszczone przez piotrek_gdychłopaki
ja od 2 miesięcy walczę z asystentem parkowania II gen w preFLowym aucie
próbowałem z pompą BE - nie działa
teraz jestem na etapie prób z pompą AC
czy zadziała?
Wg forum rosyjskiego działa zestaw
pompa 1K0 614 517 CP
sterownik 1K0 907 379 BE
Zostaw komentarz:
-
-
chłopaki
ja od 2 miesięcy walczę z asystentem parkowania II gen w preFLowym aucie
próbowałem z pompą BE - nie działa
teraz jestem na etapie prób z pompą AC
czy zadziała?
Zostaw komentarz:
-
-
Co do pompy - właśnie u mnie jest problem, że teraz mam "gorszy" typ - czyli 18 bajtowy. Wymieniam na 19 bajtowy BE.Zamieszczone przez ged
kowaltom99, tak jak pisze kolega z ekipy kozaków vcds-owych - kodowanie ma być takie samo jak w twojej starej pompie. Jak pisałem - nie wiem jak ma wyglądać kodowanie, jeżeli ktoś ma sterownik 18bajt. Gdzieś się doczytałem (ale pewności nie mam) że do starego 18 bajtowego kodu dodaje się na końcu jeden bajt o wartości zero i koduje sterownik 19 bajtowy.
I jeszcze jedno kowaltom99: nie wiem czemu zlecasz wymianę pompy mechanikowi, .......
Co do mechanika - przyczyna prozaiczna - brak garażu z kanałem (a na parkingu nie chcę robić taki modów). Mam umówione - on robi "brudną robotę" ja zajmuje się elektroniką.
Zostaw komentarz:
-
-
No właśnie nie, Enriquez, na tym nieomal poległem. Na stronie ross-techa w podrozdziale replacement jest nieścisłość. Najpierw przed kodowaniem należy wykonać PRZYNAJMNIEJ adaptację G85 i G200. Bez tego moduł ABS będzie informował o zaakceptowaniu kodowania, ale po ponownym wejściu znów będą same zera. Dlatego o tym napisałem. Gdzieś w sieci znajdziesz to opisane. Jeszcze raz - najpierw adaptacja G85 i G200 dopiero kodowanie i dalsze adaptacje.Zamieszczone przez Enriquezged,
Adaptacje raczej robi się PO wpisaniu kodowania do nowej pompy.
kowaltom99, tak jak pisze kolega z ekipy kozaków vcds-owych - kodowanie ma być takie samo jak w twojej starej pompie. Jak pisałem - nie wiem jak ma wyglądać kodowanie, jeżeli ktoś ma sterownik 18bajt. Gdzieś się doczytałem (ale pewności nie mam) że do starego 18 bajtowego kodu dodaje się na końcu jeden bajt o wartości zero i koduje sterownik 19 bajtowy.
I jeszcze jedno kowaltom99: nie wiem czemu zlecasz wymianę pompy mechanikowi, bo w zasadzie sama czynność (oprócz gimnastyki związanej z wyjęciem) jest w skali trudności 1...10 na powiedzmy 3 punkty. Mechanicznie nie ma żadnych pułapek. Zachowujesz maksymalnie czyste warunki pracy i tyle.
Ale jak już zlecasz wymianę pompy mechaniorowi, a ten nie ma dostępu do kompa to musisz być przy tej wymianie i wykonać odpowietrzanie zgodnie z instrukcją.
Ja najpierw odpowietrzałem starą metodą, po to, żeby zalać pompę płynem. Później 4 razy wykonałem procedurę odpowietrzania podaną tutaj http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/absbleeding.html Powiem tylko tyle - odpowietrzałem hamulce już w wielu autach - od trabanta po nubirę. Ale w żadnym aucie nie musiałem tak długo odpowietrzać, żeby uzyskać porządne hamulce. Tutaj zajęło nam to dobre 1,5h.
Ponoć szalenie istotne jest, żeby koła nie dotykały ziemi - ta informacja pojawia się we wszystkich źródłach. Jak mechanior będzie mówił że to niepotrzebne to się upieraj - tak ma być i już.
Pomocne może się okazać np. http://www.myturbodiesel.com/1000q/a...Jetta-Golf.htm
[ Dodano: Pią 24 Sie, 12 00:34 ]
U mnie nie ma zmiany tak jak u Ciebie na piktogramach. Trudno, da się z tym żyć.Zamieszczone przez kowal 2002ged, u mnie na maxi zmienia się wygląd z równoległego na prostopadły po dwukrotnym naciśnięciu przycisku. Powinno to chyba nawet być widać na filmiku.
No chyba, że ktoś będzie chętny na sterownik w wersji D to go oddam za 200zł i rzucę się na sterownik L.
Zostaw komentarz:
-
-
Enriquez, wiesz coś może o problemach z zakodowaniem HHC w S2 tegorocznych ? U "wszystkich" się da, a u mnie wywala błąd ESP...
Po zmianie kodowania występuje nieusuwalny błąd "Longitudinal Acceleration Sensor (G251)" i losowo "Incorrect Control Module Installed"
Part No SW: 1K0 907 379 BH HW: 1K0 907 379 BH
Component: ESP MK60EC1 H31 0121
Revision: 00H31001
Coding: 843D6016092800FD211106E9901C0042340800
Sorki, że nie w temacie. Pociągniemy tu, czy założyć wątek ? Bo jak komuś przeszkadza, to założę, póki co podejrzewam, że jest jakaś blokada w sterowniku abs...
Zostaw komentarz:
-
-
kowaltom99,
Jak zmienisz pompę to kodujesz ją dokładnie tak samo jak swoją starą.
[ Dodano: Czw 23 Sie, 12 23:31 ]
ged,
Adaptacje raczej robi się PO wpisaniu kodowania do nowej pompy.
Zostaw komentarz:
-
-
ged, u mnie na maxi zmienia się wygląd z równoległego na prostopadły po dwukrotnym naciśnięciu przycisku. Powinno to chyba nawet być widać na filmiku.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzięki za info. Jestem w przyszłym tygodniu umówiony z mechanikiem na wymianę pompy. Kupiłem z końcówką BE. Kodowanie będę robił sam - mechanik nie ma pojęcia o elektronice.
Prośba - czy możesz wkleić obecne kodowanie swojego modułu ABS?
Mam kilka logów od Golf/Passat/Superb - ale wolałbym mieć takie, które na pewno działa.
Zostaw komentarz:
-
-
Manuala z wymiany pompy ABS nie zrobię, bo nie mam zdjęć. W samej wymianie pompy nie ma nic zaskakującego. W zależności od silnika jest jednak problem z wyjeciem samej pompy. U mnie (1.6TDI CR) przeszkadza DPF, więc jest niezła gimnastyka.
Sugeruje, żeby przygotować sobie mały sloiczek od musztardy do podstawiania pod przewody po odkreceniu od korpusu, a pod sama pompą nautykac czysciwa.
Kodowanie - odsyłam na stronę ross-tech http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/VW_Golf_(1K)_Brake_Electronics_(MK60EC1) . Bardzo istotne jest wykonanie adaptacji podanych na stronie przed wpisaniem kodowania. Sterownik ABS nie przyjmie żadnego kodowania, pojawią sie zera, jeżeli nie wykonasz adaptacji.
Kodowanie może być problemem, jeżeli masz obecnie sterownik inny niż 19 bajtowy, bo jak sie okazało jedyne kodowanie jakie sterownik BE przyjął to było dokładnie takie samo kodowanie jak w AH. Dlaczego tak jest trzeba zapytać naszych kozaków od VCDS.
Generalnie - system uruchomiony dzięki dużej pomocy kolegów kowal 2002, Enriquez (w krytycznym momencie podał na tacy schemat pilnie potrzebny), icegoranet oraz misiek^wro którzy pomogli zdobyć kilka części.
Roboty z tym co nie miara, jeśli ktoś ma trochę więcej wolnego czasu to zachęcam, ale najlepiej zacząć od prób tak jak podali to koledzy ze strony .ru.
kowal 2002, mam jeszcze pytanie - czy zmiana sposobu parkowania (równoległe -> prostopadłe odbywa się poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku asystenta? Czy u Ciebie piktogramy na maxidocie zmieniają się czy nadal na wyświetlaczu masz jakby parkowanie równoległe? Ja mam sterownik D i parkuje całkiem ładnie zarówno prostopadle jak i równolegle, ale przy parkowaniu prostopadłym na maxi wyświetla nadal piktogramy do parkowania równoległego. Czy może to kwestia właśnie sterownika L?
Jakby co to spróbuję pomóc kolejnym osobom chcącym uruchomić opcję z działu "mam, ale nie używam". Bo powiem szczerze tak jak kowal 2002 - lepiej ten czas i pieniądze poświęcić na inny mod. Chociaż fajnie widzieć miny pasażerów...
Zostaw komentarz:
-
-
CześćZamieszczone przez gedNo więc ABS wymieniony na BE, zakodowany i HHC działa. Jeżeli ktoś będzie potrzebował jakieś pomocy merytorycznej - zwłaszcza posiadacze 1.6TDI DPF - proszę pisać. Postaram się pomóc.
Pozdr
Krzysiek
A czy mógłbyś zrobić manuala z wymiany pompy ABS?
Ja mam ABS z końcówką AD i nawet XDS nie da się zakodować. Nie mówiąc o HHC.
W pierwszej kolejności muszę się za to zabrać.
Jakie jeszcze moduły ABS warto wziąć pod uwagę - tak aby działał XDS, HHC i w późniejszym czasie parkowanie II gen?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: